Léčbu nejčastěji komplikuje úporné svědění, které nutní ke škrábání inkriminovaných míst. Vzniklé strupy mohou být příčinou povrchové kožní infekce. Jakmile jsou tyto strupy žluté, tak se již jedná o nějakou mikrobiální lokální infekci (nummular dermatitis) a v tuto chvíli bych se nebránila lokálnímu použití silějších kalibrů, jako jsou antibiotické či kortikoidové masti. Vždy jen na pár dnů. Úporné svědění totiž může vést k extrémní psychické nepohodě, která bude generovat další horko a další svědění. Nehledě na to, že vzniklá infekce může nést další komplikace.
Co by měl vědět každý ekzematik
Při řešení atopického ekzému je potřeba hledat hlubší příčinu, která vychází zevnitř. Tato příčina může být u každého úplně jiná. Její nalezení je dlouhá terapeutická práce.
V péči o pokožku nehledejte univerzální rady. Zkoušejte. Důraz vždy kladu na hydrataci a na používání nedráždivé kosmetiky. Důležité je, aby kosmetika měla co nejméně chemických přísad. Ideálně žádné.
Chemie = horko
Ekzém = horko
Čtěte složení kosmetiky. Nepoužívejte nic, co obsahuje alkohol nebo jeho deriváty. O složení kosmetiky a o tom jak číst INCI najdete více v tomto článku:
Proč se vyplatí číst INCI. Někomu vyhovují spíše olejové báze někomu zase krémy. Oleje vždy nanášejte na vlhkou pokožku. Na ošetření pokožky jsou skvělé krémy značky deNikolai, olej a balzám značky Ecologics, Coldcream od Weledy atd.
Důležité je odstranění alergenů. Alergeny mohou být kontaktní (prací prášek, kovy na oblečení, elektrosmog), ale i potravinové (nejčastěji mléko a lepek).
Nezapomínejte na udržování psychické stability, stresové situace zhoršují svědění.
Dietetická opatření
Základem je strava šetrná a nedráždivá, bez těžkých mas a tuků. Bez koření a potravin individuálně vyvolávající ekzematický výsev.
Je dobré podstoupit imunologické vyšetření, které odhalí alergie na základní potraviny. Pokud se prokáže alergie na nějaké potraviny, tak lze předpokládát, že je narušená střevní mikroflóra. Střevní stěna je propustná (tzv leaky gut syndrom) a skrz ní se dostávají do těla toxiny, které by měly být pouze ve střevě. Pak by péče o střevo měla být prioritní.
Byliny použité pro řešení ekzému jsou často nasazovány individuálně dle typu ekzému. Jeden doplněk mají však všichni ekzematici společný, a to nenasycené mastné kyseliny. Používám hlavně pupalkový olej.
Střevo iritují také hodně kořeněné, slané a pikantní pokrmy. Správnému terénu neprospívá ani tučné a grilované jídlo.
Samotnou kapitolou jsou mléko a cukr
Bez vyjímky doporučuji ekzematikům úplně eliminovat mléko a mléčné výrobky z jídelníčku. Mléčné cukry a bílkoviny bývají nejčastějším iritátorem vedoucí k ekzému. Pokud si nedovedete představit být bez mléka, tak alespoň nepasterizované a pouze střídmě.
Cukr omezte co nejvíce. Je největším původcem terénu na kterém ekzém moc rád roste. Bohužel se jedná i o cukr ovocný a med. Omezte to jak jen to jde. Cukr je i v pečivu, které je také dobré hodně omezit. V organismu totiž celkem slušně kvasí, čímž tu opět máme terén vlhko a horko.
Závěrem
Atopický ekzém je onemocnění, které znepříjemňuje život jak nepříjemným svěděním, tak po estetické stránce. Masti a krémy jsou důležitou složkou léčby, ale bez řešení vnitřních příčin nemají dlouhodobý charakter.