Selen

Více o selenu

V jakých potravinách najdeme selen
Máslo, játra, mořské plody, ryby, jablečný ocet, celozrnná pšenice, vločky, hnědá rýže, mléko, ořechy.
Obsah selenu v cereáliích je vysoce variabilní. Závisí na obsahu selenu v půdě.
 
Běžné formy selenu v potravinových doplňcích
  • Selenit/selenát sodný (anorganický)
  • Selenomethionin (organický)
  • Selen vázaný na kvasnice (organický)
Příznaky selenové toxicity
Nevolnost, zvracení, kovová chuť v puse, padání vlasů, závrať, podrážděnost, nervové napětí, únavy, neuropatie, defekty na nehtech, kožní léze, česnekový zápach dechu a potu, rychlé dýchání.
 
Faktory, které snižují hladinu selenu, narušují vstřebávání nebo snižují jeho aktivitu
Vitamín C (velmi vysoké dávky)
Zinek (velmi vysoké dávky)
Těžké kovy (olovo, měď, kadmium)
Chemoterapeutika
 
Filtrovat podle

Dostupnost

Značky

Cena

Doporučujeme