Jód

Když se řekne jód, většině lidem se vybaví štítná žláza, protože jeho dostatek je nutný pro její správné fungování. Ale věděli jste, že je jód důležitý i pro mozek, metabolismus, spalování tuků a zlepšuje kvalitu nehtů, vlasů a zubů?
Příznakem, toho, že vám jód chybí může být únava, chudokrevnost, potíž se soustředěním nebo studené končetiny. 
Filtrovat podle

Dostupnost

Značky

Cena

Zdroje uvádějí, že je vhodné přijímat 2 - 4 mcg na 1 kilogram hmotnosti. Čili při váze 70 kg je to 280 mcg denně. U lidé s poruchou štítné žlázy to činí asi 400 mcg denně.
 
V čem najdeme jód?
Množství jódu v mcg na 100 g potraviny
  • Višně 330 mcg.
  • Třešně 274 mcg.
  • Treska 135 mg.
  • Vejce (celé) 97,4 mcg.
  • Úhoř 50 mcg.
  • Makrela 45 mcg.
  • Špenát 20,9 mcg.
  • Hrách 13,7 mcg.
Hodně jódu má kopaná nebo odpařovaná sůl. Obecně však nejbohatším zdrojem zůstává kvalitní voda.
 
 
V popisu bylo použito info z knihy CO NÁM CHYBÍ - Kovy, jiné prvky a vitamíny v lidském těle od Jiřího Janči (vydal EMINENT v roce 1992).