Otrava jídlem a cestovní nevolnosti

Cestovní trávicí potíže jsou klasické letní téma. Změny podnebí a zkoušení nových potravin s sebou nese různé zážitky. Někdy pozitivní a někdy intenzivní. V horku a vlhku mají potraviny mnohem větší tendenci se kazit. Horko a vlhko v podnebí se pak násobí i v našich tělech. Prostě jsme součástí přírody. Nelze nás od těchto procesů oddělit.

Přečtěte si - Léto z pohledu TČM.

Pro klidnou dovolenou: Jak se vyhnout trávicím potížím a otravám z jídla

Před cestami do exotických krajin mnoho z nás preventivně užívá probiotika. Je to rozumný krok, protože mohou posílit naše trávení a imunitu.Stres před odjezdem s námi občas také umí zamávat. NIcméně co když preventivní opatření nestačí a dovolenou vám zkazí urputné zvracení a průjem?  

Přibalte si směs Šavle malého samuraje.

Tuto krabičku doporučuji mít i doma v lékárničce, ale určitě si ji přibalte na cestu na dovolenou. On i ten název je takový určující „šavle malého samuraje“.
Otrava jidlem

Obsahuje byliny používané k léčbě stavu, který čínská medicína popisuje jako „napadení chladným větrem vstupujícím na terén vlhkosti“. Tento stav se může projevit nevolností, zvracením, průjmem, bolestmi hlavy, nadýmáním nebo hlasitým kručením v břiše. Typický je pak akutní vodnatý průjem. Střídá se zimnice s mírnou teplotou. Mohou se objevit bolesti svalů a velká únava.

Cílem je zklidnit střední ohniště (osa slezina – žaludek – játra), vyloučit škodlivinu a přeměnit vlhkost.

Jak používat směs

Směs Šavle malého samuraje doporučuji nasadit hned při prvních příznacích nevolnosti. Nebojte se zvýšených dávek – u dospělého lze užívat až 6 tablet každé 2-3 hodiny, u dětí polovinu této dávky. Nezapomeňte hodně pít, ideálně teplé bylinné čaje (máta, fenykl, šalvěj) nebo teplou převařenou vodu. Trocha Coca Coly může také pomoci, ale raději si dejte tu ze skleněné lahve, ne z postmixu.

Otrava zkaženou rybou

Jedním z rizik na dovolené může být i otrava zkaženou rybou. Zkažená ryba může způsobit nejen běžnou otravu, ale i stav připomínající anafylaktický šok. Největším problémem je histamin, který se tvoří, pokud ryba není správně skladována nebo dostatečně tepelně upravena. Ryby jako makrela, tuňák nebo sleď jsou nejrizikovější. Příznaky otravy histaminem mohou zahrnovat svědění kůže, bolesti hlavy, vyrážku, a v nejhorším případě i silnou alergickou reakci, kdy je nutné vyhledat lékaře. Toxická reakce se u zdravého člověka projeví cca do půl hodiny od konzumace.
Ve Vietnamu se na ryby tradičně používá koření perila křovitá, které má štiplavou chuť a je aromatické. Toto koření otevírá póry a odvádí škodlivinu, což pomáhá zmírnit příznaky nadměrného příjmu histaminu. Moderní farmakologie také používá perilu ke snížení alergických projevů, protože snižuje produkci histaminu. Můžete ji tedy použít při méně závažných projevech otravy rybou.
 
Tehdy nic o nějakém histaminu nevěděli, přesto intuitivně použili správnou bylinu. Tohle mě nikdy nepřestane na historii a souvislostech bylinné medicíny fascinovat. 

U výrazné nevolnosti a velké ztrátě tekutin VŽDY VYHLEDEJTE LÉKAŘSKOU POMOC.

Z prirodnilekarna.cz vám přejeme klidnou a bezproblémovou dovolenou!

Cestu si můžete zpříjemnit jedním z našich podcastů na téma LÉTO. Dozvíte se třeba proč nejíst na koupališti langoše nebo proč nechodit hrát tenis v poledne :-)