AUTORKA
Gilulia Endersová
České vydání EUROMEDIA GROUP a.s.
1. vydání 2020
Ukázka z knihy
str. 63
Alergie, nesnášenlivosti a intolerance
Jedna z teorií vzniku alergií je založena na trávení v tenkém střevě. Když se nám nepodaří rozložit bílkovinu na jednotlivé aminokyseliny, mohou z ní zbýt nepatrné kousíčky. Ty se do krve normálně nevstřebávají. Nečekaná moc se ale skrývá v nenápadnosti - v tomto případě je řeč o lymfě. Takové malé částice mohou být uzavřené v kapičce tuku, s ní se dostanou do lymfy a tam je polapí pozorné imunitní buňky. Ty objeví v lymfatické tekutině např. nepatrnou částečku podzemnice olejné a přirozeně cizorodé tělísko napadnou.
Když spatří tělísko příště, jsou na něj lépe připravené a mohou zaútočít úderněji - někdy dokonce stačí vzít si burák do úst a informované imunitní buňky už "sahají po samopalech". Následkem jsou stále silnější alergické reakce, jako např. extrémní otok obličeje a jazyka. Takto si lze vysvětlit alergie vyvolané především potravinami, jež jsou tučné a současně bohaté na bílkoviny, jako mléko, vejce a v první řadě burské oříšky. Proč téměř nikdo není alergický na tučnou slaninu k snídani, má obyčejný důvod. My sami jsme z masa a umíme je zpravidla velmi dobře trávit.
Kdo je Giulia Endersová
Giulia Endersová (ročník 1990) provádí výzkum pro svou doktorskou práci v Ústavu mikrobiologie a nemocniční hygieny ve Frankfurtu nad Mohanem. Je dvojnásobná stipendistka Nadace Wilhelma a Else Heraeusových. V roce 2012 získala za svou přednášku Darm mit Charme (Střevo není tabu) 1. cenu ve vědecké soutěži ve Freiburgu, Berlíně a Karlsruhe. Tato přednáška se stala hitem You Tube. Žije v Mannheimu a Frankfurtu.