269 Kč
Příběhy českých superpotravin
Příběhy českých superpotravin
Kniha vypráví dvacet pět příběhů o potravinách našich luhů a hájů, ale ukazuje zajímavé souvislosti mezi jídlem a životem.
Aneb když jídlo mluví
Recepty jsou inspirované vařením našich babiček a prababiček a ne současnými dietními trendy, které mnohdy ani moc nedávají smysl. Baví-li vás jídlo, tak tato kniha patří do #musthave.
Popis
AUTORKA
Veronika Hanzlíková
1. vydání 2019
Tuto knihu mám v nabídce moc ráda. Stojí za ní česká autorka, která do ní vtiskla všechny své znalosti o tom, jak stravou vyřešila mnohé své zdravotní potíže. Ukázala české potraviny, které spolu se sestrou zasadily do konceptu dietetiky v čínské medicíně.
Ukázka z knihy
"Z toho kvanta úžasných informací jsem fakt nevěděla, co mám vybrat."
Když maliny mluví
Maliny mají podobné vzkazy jako ostružiny. Ne nadarmo jsou botanicky blízce příbuzné. Proto zopakuji to nejdůležitější - pro trochu trní bychom neměli ani v životě hned zapomínat na dary, kterých se nám dostalo. V případě těchto dvou ploduů jsou to dary v podobě látek zlepšujících zdraví a v případě našeho života to mohou být úplné základy. Například že jsme zdraví, máme dobrou rodinu nebo partnera nebo třeba práci, která nás baví, šikovné děti a co jíst a pít.
Maliny v sobě ještě navíc nesou vzkaz červené barvy a jejich povzbuzujících účinků na oblast první čakry a souvisejících orgánů. Však také kdysi dávno porodní báby i báby kořenářky věděly a učily, jak nakládat s maliníkovými listy a plody.
Cibule
Podle lidové medicíny se dá cibule využít jako podpůrný prostředek při léčbě kašle, chrapotu, rýmy, angíny, zánětu průdušek i bolestech v krku. Má totiž výborné antibakteriální účinky, takže je skvělá na všechny problémy dýchacích cest. Naše prababičky používaly cibulové sirupy s medem, cibulové vývary nebo obklady. Obklad z cibule se dá použít na hmyzí bodnutí, a někde se dokonce uvádí i na zklidnění ekzémů.
Přiměřené množství cibule prý umí zlepšit trávění, protože zvyšuje sekreci trávících šťáv a dokáže likvidovat střevní parazity. A jedno z nejsenzačnějších lidových tvrzení říká, že cibule má afrodiziakální účinky.
Recenze
Upřímně... je to naprostá bomba! Nikdy jsem nečetla tak čtivou knihu o potravinách! Veronika má dar sdělit informace poutavě, a tak jsem měla za tři dny přečteno. Nečekejte žádnou nudnou příručku o tom, kolik která potravina obsahuje vitamínů, ale připravte se na krásné příběhy, recepty a zkušenosti, které Veronika za celý život nasbírala.
Veronika dokáže potravinám naslouchat a vycítit, co nám třeba rajčata chtějí sdělit a jak nám může jejich konzumace pomoci. Tato kniha by rozhodně neměla chybět v žádné kuchyni.
Martina Doubková
Kdo je Veronika Hanzlíková
Veronika Hanzlíková je výživová poradkyně a mentorka na cestě za pohodou v životě a jídle.
Vystudovala sice biochemii a potravinářství na VŠCHT, ale má dar psát o jídle a potravinách srozumitelně bez vědeckého patosu. Prostě tak, abyste tomu rozuměli. A nejen to. Veronika ve svojí knize píše víc než o živinách, vitamínech a minerálech o lidové moudrosti a medicíně, která umí podpořit naše zdraví za pomoci obyčejných a lokálních potravin.
- Velikost balení
- 248 stran
- Značka
- Různé
Příběhy českých superpotravin