Přírodní lékárna
Úvod Lékárna z přírody Z bylinného herbáře - KOŘEN PAMPELIŠKY

Z bylinného herbáře - KOŘEN PAMPELIŠKY

Čím více se nořím do tajů českých bylin, tím více mě překvapuje, kolik síly se schovává v těch, které považujeme za plevel a mnohdy se jich urputně zbavujeme. Bohužel často i za pomocí toxických přípravků. Tentokrát o smetance lékařské neboli pampelišce.
 
Smetanka lékařská nebo také mlíčňák určitě patří mezi poklady našich zahrad a polí. Možná i proto má květ krásnou žlutou barvu, aby připomínal třpytící se zlato. A nejen kořen, v podstatě celá bylina je účinnou léčivkou. Roste na nejsušších místech i ve vlhku, v parnu i v době, kdy sníh teprve taje a ona stojí ve vodě. Najdeme ji na velehorách, stejně jako v nížinách. Už tím je výjimečná a ukazuje nám, že v sobě nese odolnost, kterou předá i nám.
 
Koren pampelisky

Celá rostlina je léčivá

Pro výrobu bylinných čajů a směsí se používají všechny části, tedy kořen, nať i květ. Každá část má však trochu jiné účinky. Jedno mají společné, obsažené hořčiny léčí choroby jater a žlučníku a celkově podporují metabolismus. Salát z listů smetanky na jaře je balzámem pro zanesená játra. Květ podporuje vylučování močí a kořen, ten dává sílu a působí výrazně protizánětlivě. Listy sbíráme před květem, kořeny na jaře a na podzim, stvoly a květy po dobu květu.
 

Maria Treben ve svém herbáři uvádí

Když denně sníme pět až šest stvolů smetanky v syrovém stavu, velmi rychle to pomůže při chronickém zánětu jater. Pomáhá i při cukrovce. Cukrovkáři by měli denně sníst až deset stvolů po celý čas, kdy pampeliška kvete. Nejprve se stvoly spolu s květy umyjí, až potom se květ odstraní a stvoly se pomalu žvýkají.
 

Kořen a jeho sušení

Sušený kořen si můžete připravit na zimu. Mezi jeho účinky mimo jiné patří i to, že tzv. pročišťuje plnou horkost a odvádí jedovatosti. Pomáhá při respiračních onemocněních.
Běžte na zahrádku či na louku. Vytrhněte smetanku i s kořenem, ten může mít klidně i třicet centimetrů. Doma jej pověste do stinné místnosti kořenem nahoru a listy dolů. Po několika dnech sušení jej nakrájejte a dosušte v troubě nebo sušičce na ovoce. Uskladněte v utěsněné nádobě a v případě potřeby si připravujte čaj z cca jedné kávové lžičky třikrát denně. Nebo to můžete udělat jako já, koupit si jej již nasušený a připravený. Vím, že bylina nasbíraná vlastní rukou a s láskou usušená má mnohem větší kouzlo, ale každý jsme dobrý v něčem jiném a já rozhodně v tom, že ocením práci někoho jiného s šálkem výborného čaje v ruce.
 

Kořen a extrakty

K zakoupení jsou i silné extrakty, které v sobě nesou mnohonásobnou sílu byliny. Léčivá síla kořene je hlavně v tom, že dovede odstranit z těla odpadní látky. Tím může pomoci při svrbění kůže, lišejích a různých vyrážkách. Pročišťuje také žaludek od všelijakých usazenin. Ráda používám termín, že "pročišťuje krev" a pomáhá, když je příliš "hustá". Jeho protizánětlivý efekt lze využít v mnoha směrech.
 
O kořenu pampelišky se také mluví v souvislosti s rakovinou. Některé výzkumy jsou velmi povzbudivé a naznačuji, že extrakt z kořene pampelišky se osvědčil jako zastavující prostředek růstu nádoru v druhém stupni karcinogeneze. Z toho, co o bylině vím, by mohla být velmi účinná hlavně u karcinomu prsu, který je hormonálně podmíněn. Zde by se uplatnil čisticí efekt byliny na játra. Játra přetížená toxiny nedokáží efektivně odbourávat estrogeny, a to pak může způsobit mnoho komplikací v ženských oblastech. Za nečistými játry je však také třeba hledat potlačený hněv či sebelítost, ale to je již další kapitola o přírodním léčení.
Pamatujte, že přírodní medicína je o celostním přístupu. Nečekejte tedy od ní to, že si vezmete bylinku a ta udělá vše za vás. 
 

Závěrem

Pamatujte, že přírodní medicína je o celostním přístupu. Nečekejte tedy od ní to, že si vezmete bylinku a ta udělá vše za vás. Byliny jsou obrovskými pomocníky v udržování zdraví, ale nejsou záchranným kruhem, který vás bude držet v tsunami, kterou jste si způsobili špatným životním stylem.
 
 

Recepty

JARO
Natrhejte listy pampelišky, omyjte je a nakrájejte na malé plátky. Uvařte brambory ve slupce a rozmačkejte je společně s máslem a nakrájenými listy pampelišky. Jen lehce posolte. Při servírování můžete přidat vaječné volské oko.
 
PODZIM
Čaj z kořene pampelišky. Jednu vrchovatou lžičku kořene dejte na noc do ¼ litru studené vody, ráno zahřejte a přiveďte do varu, poté sceďte. Vypijte po doušcích půl hodiny před jídlem a po snídani. Můžete osladit medem nebo sirupem z květů pampelišky. Pijte takto od září do konce října pro zvýšení odolnosti a vyloučení horkosti z léta.
Tisknout stránku

Kamenná prodejna v Brně

Produkty, které vidíte na eshopu SKLADEM, nemusí být vždy skladem v prodejně. Pokud si tedy půjdete pro něco konkrétního, doporučujeme zavolat. Objednávku také můžete provést prostřednictvím e-shopu, kde vidíte dostupnost každého produktu a zadat osobní odběr. My vás pak sami zkontaktujeme, až bude objednávka připravena k vyzvednutí.
 
 
zbozi
facebook
youtube
instagram
Sledujte nás na Facebooku, Youtube a Instagramu.
Prodejna Brno
home   U Červeného mlýna 14
612 00 Brno
(vedle Kauflandu - rohový obchod)
map-maker   Zobrazit na mapě >
 
PO  10:00 - 18:00 
UT  10:00 - 17:00
ST  10:00 - 18:00 
ČT  10:00 - 17:00 
PA  10:00 - 16:00
SO - NE ZAVŘENO
(12:00 - 13:30 - polední pauza)

Zákon o evidenci tržeb
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.