Sodium Lactate

Laktát sodný se vyrábí v kapalné formě nebo ve formě prášku a má vždy mírně slanou chuť. Vyrábí se fermentací cukru z kukuřice nebo řepy.
 
Sodium lactate působí jako konzervační látka (hlavně v kombinace i s ostatními konzervanty), regulátor kyselosti a plnivo.
V kosmetických přípravcích je používán pro svoje hydratační vlastnosti. Pro tyto vlastnosti je se používán jako náhradu glycerinu.Sodium_lactate vzorec
 
Mezi další vlastnosti se řadí jeho antioxidační účinky.
V běžně dostupných koncentracích jaké se používají v kosmetice je považován za bezpečný. U velmi citlivých pokožek může způsobovat jemné podráždění. Nicméně jedná o velmi malé množství případů.
 
Potravinářské označení E325.
 
Synonyma
2-HYDROXY PROPANOIC ACID, MONOSODIUM SALT, 2-HYDROXY- MONOSODIUM SALT PROPANOIC ACID, 2-HYDROXYPROPANOIC ACID, MONOSODIUM SALT, MONOSODIUM SALT 2-HYDROXYPROPANOIC ACID, MONOSODIUM SALT PROPANOIC ACID, 2-HYDROXY-PROPANOIC ACID, 2-HYDROXY-, MONOSODIUM SALT PROPANOIC ACID,   2HYDROXY,   MONOSODIUM SALT SODIUM LACTATE SOLUTION, SODIUMA –HYDROXYPROPIONATE, LACOLIN, LACTIC ACID SODIUM SALT

Sodium lactate najdete např. v těchto produktech