Vždy apeluji na změnu životního stylu a biologického rytmu.
Důležitý je přiměřený příjem tekutin (nejlépe neperlivé vody a bylinné nedráždivé čaje).
Jezte pravidelně a v malých dávkách. Jídlo si rozdělte nejméně do 5 dávek v intervalu 3 – 3,5 hodiny.
U Crohnovy choroby se uplatňujte tzv. bezezbytková dieta, která není nijak přísná, ale je nutné dodržovat určité zásady.
Zařaďte do jídelníčku hodně vařené zeleniny (nedoporučují se papriky, okurky, cibule, česnek). Obohaťte svoji výživu o papáju. Z ovoce lze jíst oloupaná jablka, oloupané broskve, vše je vhodné nějak tepelně upravit. Můžete žvýkat několik semen na podporu trávení.
Během akutního stádia jezte organicky vyprodukovanou stravu, v páře vařenou zeleninu a dobře uvařenou hnědou rýži, proso (jáhly) a ovesné vločky.
Z mas jsou vhodné všechny libové druhy, jako je drůbež, králík, telecí, ryby a některé druhy vepřového a hovězího. Maso by mělo být vařené nebo dušené, rozhodně ne smažené. Dlouhodobě vylučujte nakládaná masa (uzené, zvěřina).
Jako přílohy jsou vhodné brambory, těstoviny nebo menší porce rýže. Zcela nevhodné jsou luštěniny. Pečivo se doporučuje spíš bílé, jako jsou rohlíky, veky či housky, a ne příliš čerstvé. Celozrnné chleby obsahují velké množství nestravitelných zbytků.
Mezi jídla, která jsou nevhodná, patří potraviny obsahující vyšší množství nestravitelných zbytků. V rostlinné stravě je to především vláknina, u živočišných produktů jde o různé kližky a šlachy.
Úplně vyřaďte:
Mléčné výrobky včetně sýrů.
Nakládané zelí a kvasnicové výrobky.
Dráždivé, silně kořeněné, nadýmavé, tučné a zejména s přepalovaným tukem a individuálně nesnášené.
Alkohol (malé množství piva nebo sklenička červeného po jídle je dovolena), nepijte bílé víno a destiláty.
Nekuřte (nemůžete-li bez kouření vydržet, nekuřte nalačno).
Kofein, nekvalitní čokoláda, nápoje sycené oxidem uhličitým.
Kukuřice.
Margaríny.
Nevhodné ovoce pro pacienta s crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou jsou druhy s pecičkami a slupkami.
Další zajímavé informace najdete na stránkách České gastroenterologické společnosti.
Informační brožura Všeobecné zdravotní pojišťovny.
Časopis VADEMECUM zdraví.