V zimě nemusíme nakupovat drahá a nechutná rajčata

Zelí, červená řepa, mrkev, křen, petržel, cibule, česnek, celer, pórek, ředkev, brambory, jablka, hrušky!
Vyjmenovala jsem ovoce a zeleninu, se kterými nejen že bez problémů přečkáme zimu, ale uděláme pro svoje zdraví mnohem víc, než když budeme jíst rajčata nedozrálá na slunci, okurky bez chuti s pouhou vzpomínkou na vitamíny a další zeleninu, která je v Čechách dávno sklizená.
Sazenice bylinka
 
Co třeba citrusy? Máte pocit, že z nich dostanete vitamíny a minerály potřebné pro zdravé fungování těla?
Konkrétně citrusy jsou v naší zimě vhodné pro opravdu odolné typy lidí, kteří velmi dobře snáší zimu, s příchodem března se děsí dlouhých slunných dnů, a to, že si nesmírně ochlazují a de facto vyčerpávají organismus, na sobě vůbec nepociťují.
Není to tak, že moje děti neznají pomeranče... Jen je dobré vědět, že jablka nám poslouží daleko víc.
 
V úvodu článku uváděná zelenina je k prasknutí plná cennými látkami, antioxidanty, vitamíny, minerály, vlákninou, látkami s antibiotickými a antivirovými vlastnostmi, dostupná celou zimu a cenově přijatelná naprosto pro všechny. Proč na ni zapomínáme? Proč volíme raději "jalovou" zeleninu bez chuti? Je to možná proto, že nevíme jak na chutnou přípravu. Přeci jen, červená řepa v nás vzbuzuje spíše nepěkné vzpomínky z dob školní jídelny, než delikatesu. Ale co třeba takové carpaccio z červené řepy?
 
V našem seriálu "Co mám jíst v zimě"? budem pravidelně uvádět zajímavé recepty a návody "jak ve zdraví přečkat zimu"...
 
 
Makia Mana Garden
Rostliny pro Vaši nezávislost