Přírodní lékárna
Domovská stránka Lékárna z přírody Články Lékárna z přírody Důležitost správného stravování při onkologickém onemocnění

Důležitost správného stravování při onkologickém onemocnění

Rakovina je onemocnění, které zasáhne celý organismus. Její vznik mnohdy souvisí se špatným stravováním. Zároveň je velmi důležité, dbát na stravu i při již propuklém onemocnění. Jednou z důležitých zásad je, aby strava byla zásaditá a nezahleňovala. Zásadotvorná strava očišťuje krev od toxických látek, což pomůže např. rychleji odbourat toxickou chemoterapii. Do stravy se řadí i tzv. doplňky stravy. Ty představují zvýšený příjem určité látky, která je při daném onemocnění důležitá.
Doplňky stravy nejsou při onkologické onemocnění určeny k léčení, představují určitou podporu organismu. Pomáhají tělo regenerovat a udržovat v kondici, aby zvládlo boj s nemocí a náročnou léčbou. Doplňky stravy nejsou náhradou pestré stravy, ale pouze jejím doplněním a zesílením.
 
Jaká by měla být strava
U onkologického pacienta je nutné především dbát na to, aby strava byla lehce stravitelná. Neměla by obsahovat bílou mouku, rafinovaný cukr, konzervované potraviny, ostrá a grilovaná jídla. Za úplně nejhorší považuji sladké, sycené nápoje. Ideální je dodržovat běžné zásady stravování – nepřejídat se a jíst častěji a málo.
Strava je prvek, který utváří naše zdraví. S trochu nadsázky lze říci, že špatnou stravou si dlouhodobě způsobujete otravu krve. Nahromaděný odpad a usazeniny nám to jednou spočítají. Objeví-li se nemoc, tak první nad čím byste měli přemýšlet, je strava. Neutíkejte hned k lékaři. Popřemýšlejte nad tím, co můžete změnit. Nepůjde to hned, jako když si vezmete léky a bude Vás to možná stát trochu pohodlí a zajetých zvyků, ale bude to dlouhodobé.
food
Vraťme se však k onkologickým pacientům.
Položte si otázku: Dodávám tělu dostatek látek k tomu, aby správně fungovalo a dokázalo se poprat s onemocněním?
Jídlem se můžete léčit, podpořte tedy svoji léčbu navrženou lékařem tím, že budete přemýšlet nad jídlem. Kvalitně jíst znamená dodat vyvážený poměr bílkovin, tuků, cukrů, vitamínů a minerálů. Ano i tuky jsou důležité. Mnoho vitamínů a minerálů je rozpustných právě v tucích. Mluvíme zde však o kvalitních přírodních tucích.
 
Tou nejdůležitější zásadou je však eliminovat kyselinotvorné potraviny a udržet tak zásadité prostředí v organismu.
Mezi zásadité potraviny řadíme např.: pečené a vařené brambory, chřest, avokádo, artyčoky, meruňky, čočka, řepa, borůvky, brokolice, květák atd.
Každá potravina má v sobě spoustu prospěšných látek. Podívejme se např. na květák. Obsahuje látku, která se nazývá sulforan. Ten snižuje riziko onemocnění určitými druhy rakoviny tlustého střeva, žaludku a konečníku. Jeden šálek syrového květáku pokrývá denní potřebu vitaminu C. Dále je zdrojem vitaminů skupiny B a draslíku, který je důležitý pro zdravé srdce. Je také velkým zdrojem vlákniny.
Za „superpotravinu“ při onkologickém onemocnění považuji červenou řepu. Je zdrojem obrovského komplexu vitamínů, antioxidantů a minerálů. Čistí krev a podporuje tvorbu červených krvinek, což oceníte hlavně při chemoterapii. Je velmi alkalická, udržuje tedy zásadité prostředí v těle.
 
Mnoho z nás nesnáší červenou řepu z dob školních jídelen a nedovede si ji představit jako svačinu. Zkuste zapomenout na nakládanou řepu a udělejte tento recept:
Uvařte ve vodě červenou řepu. Vařte 1 - 1,5 hodiny, aby skutečně změkla. Poté ji oloupejte a nakrájejte na tenké nudličky. Připravte si dresing – lněný nebo olivový olej, trochu rozdrceného pepře, malá lžička dijónské hořčice, balsamicový ocet, polévková lžíce jogurtu (nějakého tučného smetanového). Zamíchejte do řepy a přidejte vlašské ořechy a třeba dýňová semínka.
Onkologický pacient většinou potřebuje vyšší přísun látek, které červená řepa obsahuje. Zde přicházejí na řadu doplňky stravy. Červenou řepu lze koupit např. v přípravku Betavital.
 
Další kapitolou ve stravě jsou tzv. léčivé houby.
Ty jsou v lidovém léčitelství v Číně a Japonsku používané tisíce let. Mezi ty nejznámější patří Shiitake, Reishi a Maitake. Dnes se dají koupit běžně v supermarketu a svůj jídelníček můžete obohatit polévkou nebo čerstvým salátem z houby shiitake. I zde však platí, že z hrstky hub získáte prospěšné látky, pokud Váš organismus je zdravý. Nemocný člověk však potřebuje vyšší dávky, které opět najdete v doplňcích stravy jako je ImunoBran, Cordyceps apod.
 
Pohanka - poklad české kuchyně
Zapomenutou obilovinou, která byla běžnou součástí kuchyně našich prababiček je pohanka. Přirozený zdroj rutinu, vlákniny a bílkovin. Obsahuje komplex vitamínů B a L-lysin, který pomáhá i při onkologickém onemocnění. Vyrovnává hladinu cukru v krvi, což je informace hlavně pro diabetiky. Pro ty je ideální snídaně pohanková kaše:
 
Nasypte pohankové vločky nebo kroupy do vody a povařte tak, aby voda nezačala bublat. Kaši ochuťte skořicí a javorovým sirupem. Přidejte čerstvé borůvky, popř. jahody nebo ovoce dle chuti. Alespoň 3 x týdne posnídejte.
 
Takto bychom mohli pokračovat ještě desítky stran. Smutným faktem zůstává, že naše země je více a více vyčerpaná a nedává nám tolik potřebných látek jako dříve. Obrovský problém je používání chemie při pěstování. Je tedy čím dále těžší sehnat kvalitní potraviny z kterých bychom své pokrmy připravovali. I to je částečně důvod proč narůstají civilizační onemocnění. V určitých případech není tedy od věci sáhnout po kvalitním doplňku stravy, který Vám některé potřebné látky dodá. I zde je však potřeba volit obezřetně. Syntetické vitamíny a minerály Vám mnoho nepomohou, volte přirozené zdroje, jako jsou zelené potraviny, léčivé houby, bylinné koncentráty apod.
 
Doporučuji knihu
Pokud řešíte stravování při nemoci, doporučuji knihu a zároveň kuchařku: Vaříme nemocným rakovinou, autor. MUDr. Vilma Partyková. Z této knihy jsem čerpala i nějaké informace do tohoto článku. Recepty uvedené v článku jsou mé vlastní a vyzkoušené.
 
Jste onkologický pacient?
Řešte stravu. Onkologové nepřikládají stravě žádný velký význam. Zeptá-li se pacient co má jíst, často slyší odpověď, ať se stravuje jako před tím. Netvrdím, že musíte zapomenout na svoji oblíbenou čokoládu. Dejte si ji. Nesnězte ale celou tabulku a vyberte si takovou, která obsahuje více než 80% kakaa. Zeptá-li se pacient na vhodnost užívání doplňků stravy, tak je lékař často zamítne jako neúčinně a zbytečné. Doplňky stravy tu jsou proto, aby dodali organismu látky potřebné pro rovnovážné fungování. Neléčí, ale pomáhají uzdravovat. Tam je jejich místo. Pamatujte si, že vy jste ten, kdo odpovídá za své zdraví.
Tisknout stránku
Heureka Přírodní lékárna

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Kamenná prodejna v Hradci Králové a odběrní místo v Brně

Skladem máme cca 80% sortimentu, který vidíte na eshopu. Pokud si tedy půjdete pro něco konkrétního, doporučujeme zavolat. Objednávku také můžete provést prostřednictvím e-shopu, kde vidíte dostupnost každého produktu a zadat osobní odběr. My Vás pak sami zkontaktujeme, až bude objednávka připravena k vyzvednutí.
 
facebook

 

   Sledujte nás také na FACEBOOKU.
  
Youtube
 
Sledujte kanál přírodní lékárny.
 
 
 
 
Kde nás najdete
 adresa     Vrchlického 961
500 02 Hradec Králové
(naproti obchodu Baťa - Gočárova třída)
 globus    
Zobrazit na mapě >
 adresa    
Jana Babáka 2733/11
612 00 Brno
(administrativní budova - Budova E, kancelář 308)
 globus    
Zobrazit na mapě >
 
Otevírací doba
PO  10:00 - 17:00
UT  10:00 - 17:00
ST   9:00 - 18:00
ČT   Poradny - na objednání
PA   Poradny - na objednání
 
 
PO  10:00 - 17:00
UT  10:00 - 17:00
ST   9:00 - 18:00
ČT   Dle telefonické dohody
PA   Dle telefonické dohody
Zákon o evidenci tržeb
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.