Přírodní lékárna
Domovská stránka Lékárna z přírody Články Lékárna z přírody Crohnova choroba - co to je a jak mohou pomoci přírodní preparáty

Crohnova choroba - co to je a jak mohou pomoci přírodní preparáty

Crohnova choroba je chronické vředové onemocnění jednoho i více úseků trávicího traktu, kdy se může šířit ve všech vrstvách střevní stěny (sliznice, podslizniční vrstva, svalová a pojivová vrstva). Může postihnout celou trávicí soustavu od ústního otvoru až ke konečníku, včetně přilehlých uzlin. Nicméně postižení úst a jícnu je velmi vzácné.
 

střevoNejčastěji je popisována tato choroba v oblasti napojení tenkého střeva na tlusté (ileocekální oblast), neboli na konci tenkého střeva (terminální ileum). V některých případech je postižen jenom konečník.
Typické pro Crohnovu chorobu je, že postihuje vždy pouze určitý úsek tenkého či tlustého střeva, úseky mezi jednotlivými nemocnými oblastmi mohou být zcela zdravé (tím se mimo jiné liší od ulcerózní kolitidy).
 
Pro „Crohna“ je také typické, že zánět postihuje střevo do hloubky v celé šířce střevní stěny. Proto je zde sklon ke tvorbě píštělí a abscesů.
Píštěle - jsou spojky mezi střevem a dalšími orgány, mohou spojovat jednotlivé střevní kličky mezi sebou, střevo na kůži, močový měchýř či pochvu.
Absces - je dutina vyplněná hnisem, která může vznikat v celém těle, nejčastěji však mezi střevními kličkami, v břišní dutině, okolo konečníku.
Vzhledem k tomu, že zánět prochází celou střevní stěnu a má po léčbě sklon k jizvení, dochází ke zúžení střeva (stenosa) nebo k úplné neprůchodnosti střevní. Postižené střevní kličky mají tendenci se spojovat, čímž vznikají srůsty mezi jednotlivými střevními úseky a tím další možnosti zúžení.
 
 
PŘÍČINY VZNIKU ONEMOCNĚNÍ
Crohnova choroba není nakažlivá a její příčina není dosud plně objasněna.  Ale nejčastěji se v literatuře uvádí:
  • Genetické vlivy (asi u 5% pacientů se nemoc vyskytuje v příbuzenstvu)
  • Infekční původ – za příčinu bývá považována i řada mikroorganismů včetně plísní, bakterií a virů. Nejčastěji je zmiňována bakterie Helicobacter pylori, který způsobuje zánět žaludeční sliznice.
  • Porucha obranyschopnosti – zvýšená propustnost střevní sliznice (tzv. leaky gut syndrom)
  • Dlouhodobé působení jiných nepříznivých faktorů (užívání syntetických léků, potravinové alergie, ale také to co dýcháme).
  • Podle výzkumů hraje roli i poškození volnými radikály a nedostatek vitamínů C a E.
 
Bohužel právě fakt, že není známa přesná příčina onemocnění znamená, že není znám ani lék. Současná léčba není tedy kauzální (léčící příčinu), ale symptomická (léčí se pouze příznaky onemocnění, případně následky a komplikace).
 
PŘÍZNAKY ONEMOCNĚNÍ:
  • úporný průjem, který může být trvalý (někdy s přestávkami) a může obsahovat krev
  • bolest břicha
  • teplota kolem 38°C
  • poruchy vstřebávání a následná podvýživa
  • steatorea (výskyt tuků ve stolici)
  • ztráta energie a ospalost
  • ztráta chuti k jídlu a tělesné hmotnosti.
  • chronické krvácení může při této nemoci způsobit anémii související s deficitem železa. Kromě vředů a zánětů se může Crohnova choroba projevovat zůžením průchodnosti střev.
 
Klasická léčba
Jak již bylo řečeno, provádí se pouze symptomatická léčba, např. léky proti průjmům. Podávají se vitamíny na anémii.
V těžších případech se používají kortikosteroidy. Je možné podstoupit i chirurgickou léčbu různého rozsahu.
 
PŘÍRODNÍ A DOPLŇKOVÁ LÉČBA
Protože klasická medicína v tomto směru nedokáže pomoci, obracejí se pacienti na přírodní a doplňkovou léčbu, která může zmírnit příznaky onemocnění a pomoci regenerovat střevo.
 
V tomto případě doporučujeme především přípravky vyrobené z COLOSTRA, které mají nezanedbatelný účinek na regeneraci slizniční bariéry střeva. Což je u Crohnovy choroby velmi důležité. Ideální je kombinace s bifidobacteriemi (tzv. „hodné“ střevní bakterie), jejichž deficinence u Crohnovy choroby je prokázána. Kombinaci kolostra a probiotik najdete v produktu Colostrum CANDIDA.
 
Osvědčuje se také používání šťávy z ALOE VERA, která obecně pomáhá při onemocněních trávícího ústrojí.
 
Při tvorbě píštělí doporučujeme užívání zinku např. Zinek v chelátové vazbě (30 – 50 mg denně).
 
U lidí s Crohnovou chorobu dochází také k nedostatku vitaminu K, který je obsažen ve vojtěšce. Vojtěška (alfalfa) je také známá vysokým obsahem vitaminu A, E, D a vitaminu B6 – pyridoxinu. Přirozený komlex vitamínů (především B), minerálů a stopových prvků dodá také přípravek ze sladkovodní řasy Chlorella.
 
V klidovém stádiu je ideální pravidelné užívání KOLOSTRA s bifidobacteriemi a Vojtěšky.
V akutním stádiu doporučujeme doplnění o ALOE.
 
V léčebných postupech apelujeme i na změnu životního stylu a biologického rytmu. Příjem dostatečného množství tekutiny (nejlépe neperlivé vody a bylinné nedráždivé čaje). Jezte pravidelně a v malých dávkách. Jídlo si rozdělte nejméně do 5 dávek v intervalu 3 – 3,5 hodiny.
U Crohnovy choroby se uplatňujte tzv. bezezbytková dieta , která není nijak přísná, ale je nutné dodržovat určité zásady.
 
Zařaďte do  jídelníčku hodně zeleniny, hlavně vařené (nedoporučují se papriky, okurky, cibule, česnek). Obohaťte svoji výživu o papáju. Z ovoce lze jíst oloupaná jablka, oloupané broskve, vše je vhodné nějak tepelně upravit. Můžete žvýkat několik semen na podporu trávení. Během akutního stádia jezte organicky vyprodukovanou stravu, v páře vařenou zeleninu a dobře uvařenou hnědou rýži, proso (jáhly) a ovesné vločky.
 
Z mas jsou vhodné všechny libové druhy, jako je drůbež, králík, telecí, ryby a některé druhy vepřového a hovězího. Maso by mělo být vařené nebo dušené, rozhodně ne smažené. Z tuků by měly převažovat rostlinné oleje, případně je možné použít máslo. Příjem tuků by však měl být omezen. Dlouhodobě vylučujte nakládaná masa (uzené, zvěřina).
Jako přílohy jsou vhodné brambory, těstoviny nebo menší porce rýže. Zcela nevhodné jsou luštěniny. Pečivo se doporučuje spíš bílé, jako jsou rohlíky, veky či housky, a ne příliš čerstvé. Celozrnné chleby obsahují velké množství nestravitelných zbytků.
 
Mezi jídla, která jsou nevhodná, patří potraviny obsahující vyšší množství nestravitelných zbytků. V rostlinné stravě je to především vláknina, u živočišných produktů jde o různé kližky a šlachy.
Úplně vyřaďte:
  • mléčné výrobky včetně sýrů
  • nakládané zelí a kvasnicové výrobky
  • dráždivé, silně kořeněné, nadýmavé, tučné a zejména s přepalovaným tukem a individuálně nesnášené
  • alkohol (malé množství piva nebo sklenička červeného po jídle je dovolena), nepijte bílé víno a destiláty
  • nekuřte (nemůžete-li bez kouření vydržet, nekuřte nalačno)
  • kofein, čokoláda, nápoje sycené oxidem uhličitým, kukuřice, vejce
  • margaríny a bílou mouku (v čerstvém pečivu)
  • nevhodné ovoce pro pacienta s crohnovou chorobou a ulcerózní kolitidou jsou druhy s pecičkami a slupkami
 
Další zajímavé informace najdete na stránkách  České gastroenterologické společnosti .
Zdroje:
Informační brožura Všeobecné zdravotní pojišťovny
http://www.ordinace.cz/
Časopis VADEMECUM zdraví
Tisknout stránku
Heureka Přírodní lékárna

Hodnocení obchodu na Zboží.cz

Kamenná prodejna v Hradci Králové a odběrní místo v Brně

Skladem máme cca 80% sortimentu, který vidíte na eshopu. Pokud si tedy půjdete pro něco konkrétního, doporučujeme zavolat. Objednávku také můžete provést prostřednictvím e-shopu, kde vidíte dostupnost každého produktu a zadat osobní odběr. My Vás pak sami zkontaktujeme, až bude objednávka připravena k vyzvednutí.
 
facebook

 

   Sledujte nás také na FACEBOOKU.
  
Youtube
 
Sledujte kanál přírodní lékárny.
 
 
 
 
Kde nás najdete
 adresa     Vrchlického 961
500 02 Hradec Králové
(naproti obchodu Baťa - Gočárova třída)
 globus    
Zobrazit na mapě >
 adresa    
Jana Babáka 2733/11
612 00 Brno
(administrativní budova - Budova E, kancelář 308)
 globus    
Zobrazit na mapě >
 
Otevírací doba
PO  10:00 - 17:00
UT  10:00 - 17:00
ST   10:00 - 17:00
ČT   Poradny - na objednání
PA   Poradny - na objednání
 
 
PO  11:00 - 18:00
UT  11:00 - 18:00
ST   11:00 - 18:00
ČT   Dle telefonické dohody
PA   Dle telefonické dohody
Zákon o evidenci tržeb
Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku. Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.